torsdag 23 april 2015

Begreppsvärld

Vi håller på att förbereda ett barnskyddsseminarium som ska hållas i maj. Jag och en kollega har ansvar för ett parti om mobbning och barnaga. Det måste genast sägas att sererernas barnuppfostran görs på annat sätt än "hemma". Ta t.ex. ett gråtande barn: Som västerlänning skulle krama det och försöka ta reda på hur det är fatt medan jag använder röst- och minspråk som signalerar medkänsla. Här frågar man kanske barnet varför det gråter, man kan ta det i famn och man torkar gärna dess tårar, men något överdrivet gullande är det inte tal om. Snarare fokuserar man på att få slut på gråten.

Barnaga är lagligt för familjehuvud i syfte att fostra och i enlighet med barnets ålder. Men det är förbjudet i skolan sedan en tid tillbaka. Att ge "nya" redskap för att hålla ordning i klassen är därför något att satsa på inom utbildningsväsendet. I fråga om mobbning stötte jag idag på ett problem. Den franska termen är "harcèlement", och det serer-ord som man erbjöd mig var "xasan". Men det visade sig efter ett tag att detta serer-begrepp mera handlade om tillrättavisning än om mobbning. Vi hade långa listor på exempel på mobbning och även dessa var svåra att översätta.

Serer är väldigt nyanserat på vissa områden, men verkar ibland totalt enkelspårigt på andra. I vissa fall kan det finnas ett ord för att beskriva ett europeiskt begrepp, men eftersom man inte är van att använda det är det svårt att komma på vad det skulle vara. Vissa franska ord används annorlunda här eftersom man inte har samma kontext, speciellt som många ord har olika betydelser i olika kontext. Harcèler betyder ju t.ex. också att oroa, utöva påtryckning eller kritisera och inte bara att mobba.

Utifrån vad jag lärt mig, verkar det som om begreppet mobbning inte finns här. Enskilda delar av mobbning som att såra, skada fysiskt, tala illa om någon mm finns däremot. Jag är bombsäker på att det kommer att råda en viss begreppsförvirring under vår del av seminariet. Gränserna för vad man kan göra (och vad det betyder) är nämligen annorlunda här än i Finland och vi förstår inte ännu tillräckligt av kulturen för att kunna göra riktiga bedömningar.

Bild tagen i Renaissans Monumentet i Dakar. Statyerna föreställer olika stammars kulturella företeelser,
bl.a. sererernas brottningssport. Bilden har inget annat med inlägget att göra än att det handlar om kultur. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar