lördag 2 augusti 2014

Nyinflyttad, men var är regnen?

Säng och skåp kom i söndags, men det visade sig vara en hel del i huset som inte var i skick trots att jag trott det: diskbänken läcker, varmvattenskranen i badrummet behövde bytas ut, gardinstänger behövde sättas upp osv.  Jag valde att flytta in i onsdags och nu är det mesta fixat. Pastorn i grannskapet kom med sin fru och hade en hemmets välsignelse med mig. Jag var verkligt glad.

Det nya hemmet kom också med en kombo/sambo på köpet. Det var min hemhjälp som påpekade det först. Idag träffade jag honom (?) för andra gången. Jag hade varit ute och gå i naturen med min landsmaninna. Lamporna i köket hade varit släckta och jag tände för att ta något på diskbänken. Plötsligt märkte jag att kärlen i torkställningen rörde sig. Då jag lyfte på handduken sprang en gecko upp bakom skåpen (max 0,5 cm brett mellanrum). Jag hade trott att det skulle räcka med att ha en duk över disken, men nej. Min hemhjälp har med stor möda diskat i hett vatten för att kärlen inte skulle ha bakterier, men min sambo gör allt detta om intet. Å andra sidan äter han säkert upp eventuella kackerlackor. Fast kackerlackornas avföring är inte lika iögonfallande. Nej, vid bästa tillfälle ska jag ta livet av honom... Fast det kan dröja.

Inatt vaknade jag kl 3 av att det regnade. Jag steg upp och stängde alla väsentliga fönsterluckor ifall det skulle till att regna på allvar. Tyvärr blev det ingen bara några fjuttiga droppar. Det lär redan vara för sent. Hirsen på åkrarna har förstörts och det måste till en ny sats ifall regnen verkligen kommer. Alla har inte råd. Djuren skulle iaf må bra av att ha något att tugga på. Be om regn! Det behövs verkligen eftersom landet är beroende av sitt jordbruk.

2 kommentarer:

  1. Är det en stor gecko? Dom är väl rätt söta... :-)

    SvaraRadera
  2. Tja, den är ganska normalstor. Kanske 12 cm. Söt kanske han är, men idag hörde jag att de som bor i Senegal dessutom är giftiga om de kommer på huden eller går i ens mat... eller kärl, som i mitt fall. Problemet är bara att han är väldigt snabb, så jag hinner inte reagera. Har bl.a. fått rådet att sätta insektgift på honom och sedan slå, men då måste man ha flaskan nära till hands. Nå, jag har levt med geckon förut också.

    SvaraRadera